De Zweethut Ceremonie

Een Zweethut is een ceremonie om het lichaam, de geest en de ziel te reinigen. Het aangaan van deze ceremonie buiten in de natuur vraagt van je dat je bereidt bent aan te zien en te voelen wat er is. Je open te stellen voor wat het Vuur, de hete Stenen en het zweten in de Hut jou op dit moment te vertellen hebben. De overgave ingaan door je lichaam te laten zweten, je geest te laten zingen en je ziel te laten spreken. Samen in de Hut te komen om je te verbinden met elkaar en het grotere Geheel. Het diepere weten toelaten. Je na de Hut herboren te Voelen. Herboren te Weten.

Een Zweethut betekent ook een heerlijke dag buiten in de natuur, dicht bij Moeder Aarde. Een dag van verbinding, drum, zingen en dansen samen met een groep mooie mensen. Samen voorbereiden en samen de duisternis in, het niet hoeven weten.

De zweethut zelf is van wilgentakken gemaakt en is rond van vorm. De poort van de hut is laag, zodat je op je knieën in en uit de hut moet, wat je er aan herinnerd om nederig te zijn en beseffen dat we niet meer of minder zijn dan andere levensvormen. De hut is bedekt met dekens (oorspronkelijk met dierenhuiden) die alle licht buiten houden. Dit geeft en gevoel van terugkeer naar de baarmoeder van Moeder Aarde, en zorgt voor een veilige en heilige ruimte waar je je kunt overgeven aan wat zich aandient.
Een Zweethut is van alle tijden en van vele volkeren. Dat wij er nog van weten hebben we te danken aan de Native Americans. Dankbaar zijn we voor hun voorbeeld en volhardendheid om deze ceremonie te mogen beleven. Dankbaar zijn we voor de brengers van de Zweethut naar Europa en Nederland. Met eerbied nemen wij onze plek om Zweethutten aan te bieden in de traditie zoals wij ze hebben doorgekregen van de Maan Priesteressen.

Bij een Zweethutdag beginnen we met het opbouwen van de hut, het Vuur en het Altaar. Daarna volgt de stenenceremonie en onsteken de Vuurvrouwen de vonk en blazen het Vuur aan.

Terwijl de stenen wakker worden is het tijd voor ons verhaal. Is het ook tijd voor jou om te voelen waar je staat, welke weg voor je ligt.

Met jouw verhaal gaan we de hut in waarin jouw verhaal  gemeenschappelijk wordt. Gevoeld mag worden. Gedeeld kan worden. Gehuild, geschreeuwd en gezongen mag worden.

Het verhaal wordt zacht, transformeert zich, kan geboren worden. De hut uit, de wijde wereld in.

Onze Zweethutten zijn in principe gemengd. Af en toe geven we ook Vrouwenhutten.

Je mag de hut in zoals goed voelt voor jou: bloot, met of zonder handdoek, zwemkleding of wat voor jou comfortabel is.

Na de hut eten we samen en ruimen daarna op.